Conditii de calatorie

Activitatea Politiei de Frontiera Romane constituie serviciu public si se desfasoara in interesul persoanei, al comunitatii si in sprijinul institutiilor statului, exclusiv pe baza si in executarea legii. In indeplinirea indatoririlor de serviciu, politistii de frontiera respecta pe deplin demnitatea umana si nu fac discriminari intre persoane pe categorii de sex, rasa sau origine etnica, religie sau credinta, dizabilitati, varsta sau orientare sexuala.
La trecerea frontierei, se va urmari permanent asigurarea verificarii rapide si corecte a documentelor de calatorie. In situatia in care traficul se aglomereaza, va rugam sa manifestati intelegere si sa urmati recomandarile politistilor de frontiera.

Sesizari si reclamatii pot fi facute la: Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, accesand meniul Sesizari, reclamatii, petitii, la adresele de e-mail: pfr@igpf.ro si pfr@mira.gov.ro sau la telefon: 021.9590.

Conditii de iesire din tara pentru cetatenii romani minori

In baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali. Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.

Politistii de frontiera permit iesirea din tara unui cetatean roman minor - numai daca este insotit de o persoana fizica majora - in urmatoarele cazuri (conform Legii nr. 169 din 30.09.2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005):

  1. Este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste insotit de ambii parinti;
  2. Este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică) şi călătoreşte împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte, din care rezultă acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia, sau după caz face dovada decesului celuilalt părinte;
    Documente doveditoare ale decesului sunt:
    • certificat de deces valabil si cu putere doveditoare pe teritoriul Romaniei, in conditiile legii;
    • hotarare judecatoreasca de declarare a mortii, ramasa definitiva, daca nu a existat timpul necesar pentru eliberarea certificatului de deces;
    • comunicare oficiala primita prin intermediul misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare ale Romaniei in strainatate, daca nu a existat timpul necesar pentru eliberarea unor certificate de stare civila.
    Nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau declarat disparut, in conditiile legii, daca insotitorul face dovada in acest sens, cu exceptia cazului in care ambii parinti se afla in aceasta situatie, cand este obligatorie declaratia reprezentantului legal al minorului.
  3. Este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;
  4. Este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică) şi călătoreşte însoţit de o alta persoană fizică majoră, numai dacă persoana însoţitoare prezintă extrasul de cazier judiciar şi o declarație a ambilor părinţi sau a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat (prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă), a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia, care cuprinde:
    • acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate;
    • datele de identitate ale insotitorului respectiv;

    Continutul si forma declaratiei pot fi vizualizate accesand link-ul: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-continutul-si-forma-declaratiei-168.html.

    Declaratia si certificatul de cazier judiciar, precum si oricare dintre documentele care au contribuit la aprecierea indeplinirii conditiilor exercitarii dreptului la libera circulatie se prezinta, in original si in fotocopie, Politiei de Frontiera din punctul de trecere a frontierei prin care se efectueaza iesirea din tara.

ATENTIE!!

Potrivit art. V alin. 1 din OUG nr. 207/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate " Pasapoartele prevazute de Hotararea Guvernului nr. 460/2001 privind punerea in circulatie a noilor tipuri de pasapoarte romanesti, cu modificarile ulterioare, isi pastreaza valabilitatea, retragandu-se treptat din circulatie, potrivit solicitarilor cetatenilor."
De asemenea, conform alin. 2 al aceluiasi articol din OUG nr. 207/2008 "Dispozitiile alin. 1 se aplica in mod corespunzator si mentiunilor efectuate in cuprinsul acestor pasapoarte".
In cazul in care minorul nu este trecut in pasaportul unuia dintre parinti, art. 30 alin. 1 lit. a din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, modificata si completata prin OUG nr. 207/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2005 prevede faptul ca "Organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora si daca minorul este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate".

Mai multe informatii pe www.politiadefrontiera.ro

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
Webiste: http://www.anpc.gov.ro/
Adresa: Bucureşti, B-dul Aviatorilor nr. 72, Sector 1, cod postal 011865
Tel: 021.9551
E-mail: cabinet@anpc.ro

Solicita oferta