Tel Aviv, o destinație unică ➜ verifica tarifele in motorul de cautare

Ghid turistic, obiective, prețuri și alte informații utile

Tel Aviv, un oraș al contrastelor

Tel Aviv, cel mai mare oraș din Israel, după Ierusalim, este o destinație plină de contraste. Clădiri noi, din sticlă, la un loc cu edificii ridicate în urmă cu peste 2.000 de ani, plaje largi cu nisip fin și o viață de noapte efervescentă – așa ar putea fi prezentat Tel Aviv în câteva cuvinte. Datorită acestui amalgam de experiențe, este și o destinație ce atrage anual peste trei milioane de turiști.
Orașul are o istorie complicată, ca și întreaga țară, de altfel, însă vei descoperi în Tel Aviv un spațiu urban modern, cosmopolit, care debordează de viață, oferind numeroase distracții.

Tel Aviv găzduiește mare parte din instituțiile de stat israeliene și, alături de alte nouă orașe din jurul lui formează conglomeratul urban Guș Dan, cu o populație de peste trei milioane de locuitori. Bazele orașului au fost puse începând din 1870 de imigranți evrei din Europa de Est și din Orientul Apropiat, însă orașul propriu-zis a fost fondat în 1909. Tel Aviv a înglobat în 1850 orașul arab Jaffa, iar așezarea a primit numele de Tel Aviv-Yafo.

 

Planificarea vacanței la Tel Aviv. Ce ai de făcut înainte să urci în avion?

Pentru a vizita Israelul este nevoie de pașaport, deoarece se află în afara Uniunii Europene, iar pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin 6 luni de la data prevăzută pentru intrarea în Israel. Turiștii nu au nevoie de viză pentru o ședere de maximum 90 de zile, într-un interval de șase luni.

La intrarea şi ieşirea din Israel este obligatorie declararea sumelor de bani în valoare de peste 83.000 shekeli (aproximativ 17.700 dolari) sau echivalentul în alte valute. Odată ajuns în Israel, fiecare persoană va fi intervievată individual de către agenții de securitate cu privire la scopul și durata călătoriei.

Obiecte permise fără plata taxelor vamale, conform informațiilor de la MAE:

● îmbrăcăminte, încălțăminte și obiecte de toaletă personală în cantităţi normale pentru bagaje de mână;
● 1 litru alcool şi 2 litri de vin/persoană (numai în cazul persoanelor cu vârsta de peste 17 ani);
● 250 grame produse din tutun/persoană (numai în cazul persoanelor cu vârsta de peste 17 ani);
● alte obiecte personale cu condiția să nu aibă valoarea mai mare de 200 dolari
● alimente în greutate de maximum 3 kg, cu condiția ca fiecare aliment să nu aibă greutatea mai mare de 1 kg;
● alte articole permise: aparat de fotografiat; aparat de filmare; radio; televizor; aparat de înregistrat; binoclu; bijuterii personale; instrumente muzicale; căruț pentru copii sau pentru persoane cu handicap; cort şi echipament de camping; echipamente de sport; bicicletă fără motor (numai una); alte echipamente de călătorie.

În cazul în care plănuiești să închiriezi o mașină, este permisă utilizarea permisului de conducere românesc.

Obiceiuri locale pe care orice turist ar trebui să le cunoască

În Israel se lucrează de duminică până joi, iar zilele de weekend sunt vineri și sâmbătă. Vinerea după-amiază aproape toate magazinele și birourile se închid, deoarece lumea se pregătește de Shabbat, care ține de vineri de la apusul soarelui până sâmbătă după apusul soarelui. În Israel, însă, locuiesc și creștini și musulmani, care își sărbătoresc duminica, respectiv vinerea, ziua de odihnă. Ziua de Shabbat este considerată sfântă, astfel încât nu este indicat să fumezi pe stradă în această zi.

Obiceiul local cu privire la bacșișuri este ca la restaurant să se lase 10-15% din valoarea notei de plată. Șoferii de taxi și personalul care transportă bagajele în hoteluri se așteaptă și ei la un bacșiș, la fel și ghizii și șoferii autocarelor. Pentru drumul de la aeroport la hotel, dacă optezi pentru un taxi, este uzual să aibă loc o negociere de preț.

La vizitarea locurilor sfinte din Tel Aviv și din Israel, femeile trebuie să aibă umerii și picioarele acoperite, iar bărbații trebuie să poarte cămăși cu mânecă lungă și pantaloni lungi. La muzeele memoriale și altarele evreiești, bărbații trebuie să aibă capul acoperit cu kipah sau cu o pălărie.

Moneda folosită în Israel este shekelul israelian nou (NIS) si agorotul, diviziunea shekelului. Doar în magazinele destinate în mod special turiștilor se poate plăti în euro sau dolari, în magazinele obișnuite se plătește doar în shekeli.

1 NIS = 1.112093 lei / 1 NIS = 0.240043066 Euro / 1 NIS = 0.28315 USD

 

7 obiective turistice de neratat în Tel Aviv

Tel Aviv este un oraș potrivit și pentru cei dornici de aventură, dar și pentru familii. A primit mai multe nume: „Orașul alb”, „Orașul Non-Stop”, „Marea portocală” și chiar „Miami Beach-ul Mediteranei”. Orașul este marcat vizual de clădirile în stil Bauhaus, aici fiind, de altfel, cea mai mare concentrație de clădiri în acest stil arhitectural din întreaga lume.

Iată câteva obiective de neratat în Tel Aviv:

Plajele din Tel Aviv

Tel Aviv este plasat pe coasta Mării Mediterane, iar plajele de aici sunt foarte animate. Nisip fin, o întindere de apă azurie și atmosferă de vacanță, cu oameni care cântă la tobe sau practică diverse sporturi, cu restaurante și baruri – așa ar putea fi descrise plajele din Tel Aviv. Pentru cei care își doresc mai multă liniște, există și plaje lipsite de agitație, mai retrase, în care natura pare să fie stăpâna supremă.

În Tel Aviv sunt mai multe plaje, dar cele mai cunoscute sunt: Ha’Maravi, Frishman, Ajami, Mezizim, Bograshov, Gordon, Geula.

 

Bulevardul Rothschild

Este una dintre principalele artere ale orașului, o zonă cosmopolită, cu multe clădiri noi, sedii ale unor companii importante. Pe acest bulevard, la nr. 16, se află Independence Hall, de unde David Ben Hurion anunța, în 1948, unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Israelului – Independența statului.

 

Piața Carmel

Piața Carmel este o experiență în sine. Culori nenumărate, arome ce te îmbie să guști din fiecare. Condimente, fructe confiate sau uscate, legume, fructe, pâine abia scoasă din cuptor, cu un miros amețitor, dulciuri, alune și nuci de toate felurile, de toate poți găsi în această piață devenită simbol al orașului.

 

Fântâna de foc și apă

Situată în centrul Pieței Dizzengoff, această fântână arteziană este o sculptură cinetică, abstractă, realizată de Yaakov Agam. Construcția fântânii a durat 10 ani, iar structura a fost inaugurată în 1986.

 

Situl istoric Jaffa

Orașul vechi Jaffa este una dintre principalele atracții turistice din Tel Aviv. O parte a orașului antic Jaffa și câteva mozaicuri din antichitate s-au păstrat până în prezent. Este un loc încărcat de istorie, situat în partea de sud a orașului și pe care și-au pus amprenta o mulțime de civilizații ale lumii, de la Mesopotamia și Persia, până la otomani și britanici.

În Jaffa poți vedea Turnul cu Ceas, Parcul Abrasha, Podul Dorinţelor, Vechiul Port, Muzeul de antichități al Yaffei, Shuk hapishpeshim (târg de vechituri), Moscheea Mahmudiye, Biserica și Mănăstirea franciscană Sfântul Petru.

 

The Crazy House

Tel Aviv e cunoscut pentru arhitectura Bauhaus, însă The Crazy House de pe Strada HaYarkon este o evocare a stilului arhitectonic al lui Antonio Gaudi și te duce cu gândul la clădirile din Barcelona.

Muzeele

În Tel Aviv poți vizita o mulțime de muzee, în definitiv vorbim despre un oraș mare, cu o cultură bogată și care are ce oferi lumii. Printre cele mai vizitate muzee se numără: Muzeul Israelian Eretz, Muzeul de Artă, Muzeul Sommer de Artă Contemporană și Muzeul de Istorie al Forțelor de Apărare Militare Israeliene.

 

 

Mâncăruri tradiționale din Israel. Ce trebuie să încerci din bucătăria locală

Pentru a simți și vedea aromele Israelului trebuie neapărat să mergi în piața Carmel. Dincolo de ce poți gusta acolo, poți să mănânci în unele dintre numeroasele restaurante din oraș. Vei găsi în Tel Aviv restaurante de toate felurile – franțuzești, indiene și orice ți-ai mai putea dori, așa că e imposibil să nu găsești ceva pe gustul tău.

Printre mâncărurile locale pe care merită să le încerci se numără:

● Humus – există și restaurante specializate în humus, numite humuserii
● Falafel – chifteluțe din năut
● Pește gătit în stil israelian – hering, crap, macrou, barramundi, peștele Sfântului Petru
● Fructe de mare și supă din fructe de mare – Ca orice oraș de coastă și în Tel Aviv fructele de mare sunt servite aproape la orice restaurant
● Ptitim – paste făinoase ca niște mici boabe de orez, care se servesc adesea cu fructe de mare
● Curmalele de Medjool sunt vestite în Israel și sunt produse în cantități importante
● Halva

 

În Tel Aviv se mănâncă preponderent Kosher, adică după regulile evreiești. La evrei este permisă carnea animalelor rumegătoare, care au copita despicată, precum și carne de păsări domestice. Așadar, sunt permise vita, capra, oaia, căprioara și sunt interzise porcul, iepurele și cămila. Totodată, conform acestor reguli, carnea și lactatele nu se mănâncă împreună și nu se mănâncă nici peștii fără solzi sau fructele de mare cu cochilie.

 

Bugetul necesar pentru o vizită la Tel Aviv

Zborul din România în Tel Aviv durează mai puțin de 3 ore, iar prețurile pornesc de la 19.99 euro / zbor pentru cursele Blue Air din Cluj și 32.99 euro/zbor pentru cele cu plecare din București. Cazarea la hotel costă în jur de 80 -150 euro, dar există și opțiuni mai ieftine în hosteluri. Masa pentru două persoane costă în jur de 25 euro, iar o bere în club, în jur de 10 euro.

Tel Aviv este un oraș care merită din plin atenția ta și care poate fi experimentat chiar și printr-o vacanță scurtă, un city-break. Este o destinație plină de farmec, în care ai contact cu numeroase culturi și trebuie inclusă, cu siguranță, în planurile tale de vacanță.

 

Solicita oferta